Beeldend Gesproken

 

Kunstuitleen Beeldend Gesproken maakt in Amsterdam West werk van kunstenaars met een psychiatrische achtergrond toegankelijk. Dichter bij Huis financierde de verhuis- en inrichtingskosten en een verbeterde versie van de website van de kunstuitleen en galerie.

 

Beeldend Gesproken bevordert via de kunstuitleen de maatschappelijke participatie en financiële zelfredzaamheid van de aangesloten kunstenaars. De galerie wil ook stigma’s doorbreken en het imago van psychiatrische patiënten verbeteren. ‘We benadrukken hun sterke kanten. Met een kunstwerk kun je in één oogopslag laten zien tot wat voor moois mensen met een psychiatrische aandoening in staat zijn,’ zegt manager Monique Cornelissen.

 

Beeldend Gesproken combineert een maatschappelijke doelstelling met een professionele organisatie. ‘Het is opmerkelijk hoe bezoekers reageren als ze horen wat de achtergrond is van onze kunstenaars,’ zegt Monique Cornelissen. ‘Ze zijn vaak verbaasd dat ze échte kunst zien. Wij werken alleen met professionals die een kunstacademie hebben doorlopen of als autodidact een professioneel niveau hebben bereikt. Onze criteria verschillen niet van die van een reguliere kunstuitleen.’

 

Begin 2014 is Beeldend Gesproken verhuisd naar de - gerenoveerde - Tramremise de Hallen, een schitterend rijksmonument, een nieuw bruisend hart in stadsdeel West. Beeldend Gesproken is de enige kunstuitleen in dit stadsdeel. Het pand biedt de stichting nieuwe mogelijkheden zoals groei van de collectie, verkoop van toegepaste kunst en meer begeleiding van de kunstenaars.

 

Meer informatie: www.beeldendgesproken.nl.