Bloei & Groei

 

Groene oases in buurten en wijken waar deze het hardst nodig zijn. De vrouwen van Bloei & Groei zetten in Amsterdam Zuidoost stadstuinen op die dienen als healing, food en community gardens. Dichter bij Huis gaf een financiële bijdrage voor de ontwikkeling van een Bloei & Groei Academie.

 

Bloei & Groei werkt sinds 2014 samen met de Gaasperdam Schooltuin, de grootste educatieve tuin van Amsterdam. Op dit terrein staat ook een grote kas, een kwekerij, een kruidentuin, een kleine beestjestuin en een bijenkorf. In 2017 is Bloei & Groei met vrouwen uit de buurt een prachtige moestuin begonnen in de binnentuin van blok 10 in Venserpolder, in samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard. De oogst zorgt voor verse biologische maaltijden. De kruiden en planten zijn de natuurlijke ingrediënten voor workshops en de ambachtelijke producten die de community op kleine schaal produceert.

 

Met de bijdrage van Dichter bij Huis hebben de vrouwen een Bloei & Groei Academie opgezet. Met de planten en kruiden uit de tuinen kunnen vrouwen hier kennis opdoen, vaardigheden ontwikkelen en hiermee producten maken en 'groene' diensten leveren. Bloei & Groei start met een proef van 6 maanden die moet leiden tot een sociale onderneming. De bijdrage van Dichter bij Huis is onder andere gebruikt voor het samenstellen van een docententeam, het ontwikkelen van een curriculum, projectmanagement en de werving van vrouwen. Bloei & Groei is in eerste instantie gestart met de 'groene kweekvijver' om vrouwen meer groene vaardigheden aan te leren in combinatie met persoonlijke groei en empowerment. Deze vrouwen kunnen na de opleiding aan het werk als (assistent) tuincoach en nieuwe groene projecten opzetten. 12 deelnemers volgen dit traject tot september 2020. Daarnaast heeft het team geïnvesteerd in extra begeleiding van drie talentvolle assistent tuincoaches en daardoor ook een betaalde tuinopdracht binnen gehaald. In 2019 hebben deze assistent tuincoaches in de H-buurt twee nieuwe community tuinen opgezet. 

 

Trailer documentaire De vrouwen van de Venserpolder.

 

www.bloeiengroei.org