Werken om te integreren

 

Hoe vind je een baan als je niemand kent? De Refugee Company zet zich in om mensen met een vluchtelingen-achtergrond te helpen om hun plek te vinden in Nederland. Dichter bij Huis gaf een bijdrage aan het job matching programma van Refugee Company.
 

‘Werken is de beste manier is om te integreren in de Nederlandse samenleving’, zegt directeur Fleur Bakker van de Refugee Company. Veel vluchtelingen hebben talenten waar vraag naar is en zijn zeer gemotiveerd. Maar het is moeilijk voor hen om de sprong te maken naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat komt onder andere door verschillen in taal, cultuur op de werkvloer, weten hoe dingen geregeld zijn en ook een gebrek aan netwerk.

 

Twee kanten
De Refugee Company zorgt voor individuele begeleiding van kandidaten, bijvoorbeeld via een werkervaringsplaats, een stage of betaald werk. Het team ondersteunt ook bij het samenstellen van een portfolio of CV en opent netwerken. Een ander doel van de programma’s is dat Nederlanders nieuwkomers ontmoeten. De activiteiten dragen bij aan het wegnemen van vooroordelen over vluchtelingen. Een succesvolle integratie komt van twee kanten. Naast het asielzoekerscentrum in de voormalige Bijlmer Bajes runt de Refugee Company een restaurant, een koffiecorner en een naaiatelier.

 

Financiering
In samenwerking met de Gemeente Amsterdam konden in 2017 195 mensen meedoen aan het job matching programma van Refugee Company. 58 mensen daarvan vonden een betaalde baan. In 2018 was de bijdrage van de gemeente Amsterdam veel minder. Refugee Company wilde het programma door laten lopen en hun kennis niet verloren laten gaan en zocht daarom eenmalige financiering. Voor 2019 zal de financiering waarschijnlijk weer mogelijk zijn via gemeenten.

 

www.refugeecompany.com