Slow fashion

 

Productie-naaiatelier Made Here wil de ecologische voetafdruk van kleding verkleinen. Het naaiatelier benut de talenten van mensen met een vluchtachtergrond die nog beschikken over het kleermakersvakmanschap. Met de bijdrage van Dichter van Huis konden ze investeren in machines en materialen om de productie verder op te voeren.

 

De fast fashion industrie is een grote vervuiler door het gebruik van pesticiden en chemicaliën en de CO2-uitstoot bij productie en transport. De sector gebruikt ook heel veel water. We kopen in Nederland gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken, schoenen en accessoires per jaar. Meer dan de helft van alle geproduceerde fast fashion danken we weer af in minder dan een jaar. Daarnaast blijven er jaarlijks miljoenen onverkochte kledingstukken over. Veel van deze kleding gaat rechtstreeks de verbrandingsoven in, van minder dan 1% wordt nieuwe kleding gemaakt. Een andere negatieve kant van de ‘snelle mode’ zijn de arbeidsomstandigheden van veel makers van onze kleren in landen als Bangladesh, India, Turkije etc.
 

Loved clothes last

Made Here zet zich in voor slow fashion: kies beter en koop minder want loved clothes last. Het naaiatelier maakt zichtbaar wie de kleding maakt en het vakmanschap dat daarvoor nodig is. De professionals van Made Here komen uit landen waar het ambacht om kleding te maken nog volop bloeit, zoals in Syrië en Irak. Made Here werkt met opdrachtgevers die met recycled, duurzame, vintage materialen of restcollecties werken. Ze leveren maatwerk en kleine oplagen. En door het repareren of vermaken van kleding, stimuleren ze om er langer mee te doen.

 

Made Here is een coöperatie omdat het recht doet aan de makers. Juist in de mode-industrie is het zo belangrijk dat we de makers weer gaan zien en waarderen.

 

www.ateliermadehere.nl