Sustainable streetwear

 

Professionele naaimachines en goede werkplekken. Rambler gebruikte de bijdrage van Dichter bij Huis om een productie-atelier in te richten in hun studio in Amsterdam. Rambler is een streetwear kledingmerk ontworpen door dak- en thuisloze jongeren.

 

Het idee om een eigen kledinglijn te ontwerpen, ontstond toen directeur Carmen van der Vecht als fotograaf een serie portretten maakte van straatjongeren in Accra en Londen. Inmiddels heeft Rambler een eigen kledinglijn gemaakt door (zwerf)jongeren, met een ontwerpstudio in Amsterdam waar zwerfjongeren worden begeleid. Rambler won in 2015 de WGSN Global Fashion Award | Sustainable Design en heeft inmiddels ook een vestiging in Berlijn. 

 

Eigenaarschap

In de Rambler Studio zijn jonge talenten dagelijks aan de slag met het maken van styleboards, het bedenken van eigen kleding concepten, het ontwerpen van outfits voor zomer en winter collecties en het verkopen van hun Rambler streetwear. Om het eigenaarschap te waarborgen ontvangen de ontwerpers 10% van de royalties bij verkoop van de kleding. 

 

Begeleiding

Samen met Stichting Streetcornerwork biedt Rambler creatieve leerwerktrajecten aan voor Amsterdamse jongeren om via hun talent, maatschappelijke zelfstandigheid te krijgen. Rambler richt zich op jongeren van 18 t/m 27 jaar met meervoudige problematiek en een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met StreetCornerWork zorgt de organisatie voor persoonlijke begeleiding. Rambler is vanaf juli 2015 een officiële aanbieder van arbeidsmatige dagbestedings vanuit de WMO.

 

Productie-atelier

Rambler heeft een deel van de benedenruimte van de studio op de Zeedijk omgebouwd tot een ‘Rambler Productie Atelier’, met professionele naaimachines en goede werkplekken voor de jongeren. Zo kunnen ze hier kleding voor verkoop-en sponsordoeleinden maken én kan het educatieve Academy programma met het onderdeel maken/naaien worden uitgebreid. Via het productie-atelier kan Rambler extra inkomsten en zichtbaarheid genereren.

 

https://ramblerstudios.com/pages/rambler-studios-amsterdam