Een tweede leven voor weesfietsen

 

Roetz fietsenmakers krijgen ruimte en tijd om een fiets met aandacht te maken. Eén voor één en met de hand. Voor hen is het maken van een fiets meer dan het simpelweg combineren van losse fietsonderdelen. Dichter bij Huis financierde een deel van de professionele werkplaats.

 

De fietsen van Roetz-Bikes worden gemaakt door mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om wat voor reden dan ook. Hun achtergrond loopt uiteen; technisch inzicht en bruikbare talenten hebben ze allemaal. Zij bouwen afgedankte vaak op straat achtergelaten fietsen om tot Roetz-fietsen met nieuwkwaliteit. Roetz maakt voor hotels, advocatenkantoren en andere bedrijven fietsen in huisstijl en reviseert jaarlijks voor OV-Fiets van de Nederlandse Spoorwegen zo’n duizend fietsen.

 

‘Zorgvuldig omgaan met grondstoffen doen we bij steeds meer producten en processen,’ vertelt directeur Tiemen ter Hoeven. ‘ We maken jasbeschermers van afgeschreven industriële transportband. De houten kratten timmeren we uit Amsterdamse bomen die gered zijn van de versnipperaar. Transportdozen voor fietsen nemen we zoveel mogelijk mee terug naar de werkplaats, om ze nogmaals te gebruiken. Als we geen onderdelen kunnen vinden die aan onze eisen voldoen, ontwerpen we ze zelf, zoals onze houten spatborden en kurken handvatten.’

 

www.roetz-bikes.com